Agnita

Stema AgnitaLocalizare
Agnita este un oraş din judeţul Sibiu, Transilvania, România. Coordonate 45°58′30″N 24°30′30″E.


Scurta istorie
  Prima atestare documentara a orasului Agnita dateaza din anul 1280. Breslele de mestesugari intalnite pe parcursul timpului in zona Agnitei au fost : tabacarilor, cizmarilor, croitorilor, dogarilor si olarilor.
 In oras se poate gasi una dintre cele mai vechi fortificatii taranesti din Transilvania, ridicata in secolul al XIII si imbunatatia progresiv. Centrul cetatatii dispune de o biserica, la randul ei fortificata, avand patru turnuri: ale pantofarilor, croitorilor, fierarilor şi dogarilor.
 In anul 1376 orasul Agnita primeste dreptul de a tine targ in 24 ianuarie, de ziua Sfantului Ioan,  iar in 1466 primeste dreptul de a da si a executa sentinte de moarte.
 In anul 1950, Agnita primeste titulatura de oras.


Situatia demografica
Populaţia totală stabilă pe raza orasului Agnita este de 10894, din care:
- populatie masculina: 5461
- populatie feminina: 5433


Obiective turistice 

  • Muzeul Valea Hartibaciului - A fost infiintat de Dr. Erhard Andrée, care a organizat prima expozitie cu caracter istoric in anul 1959.
  • Colectia de obiecte Bisericesti - Biserica Sf. Nicolae din Agnita - A fost construita intre anii 1795 -1797. Ctitorii bisericii au fost Dumitru Orghidan si Radu Bogdan, doi negustori brasoveni.
  • Monumentul Eroilor din Agnita - Monumentul se regaseste in parcul orasului si este ridicat in memoria Eroilor Neamului cazuti la datorie in timpul celui de-al II-lea razboi mondial.
  • Cetatea Agnita - Biserica Evanghelica din AgnitaAnul 1409 este indicat in documente ca fiind cel al constructiei. Cetatea, alcatuita dintr-o tripla incinta, a fost ridicata in mai multe etape, fiind ulterior modificata.
Mai multe detalii despre obiectivele turistice ale orasului Agnita gasiti: aici

Personalitati



Imagini din zona
AgnitaSursa foto : aici

                          Sursa foto : aici

Surse de sintetizare
Sintetizarea datelor despre orasul Agnita a fost intocmita utilizand site-urile :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu